Menu
0
VRAGEN? BEL 071-4087776
VOOR 13:00 BESTELD, DIRECT VERZONDEN
KLANT BEOORDELING 9.5
1999 - 2025, AL 26 JAAR EEN BETROUWBAAR ADRES
19Nov2018
Wat moet je weten als je een Snorkelset gaat kopen

Wat moet je weten als je een Snorkelset gaat kopen

Door: Gertine LangmuurReacties: 0

Een complete snorkelset bestaat uit een duikbril, een snorkel een aanvullend een paar vinnen en eventueel speciale kleding. Onderstaand enkele tips waar je op moet letten bij het kopen van een snorkelset. 

Duikbril

Voor een masker is de pasvorm uitermate belangrijk. Het masker dient goed af te sluiten en comfortabel te zitten. Zodat je lang en probleemloos kan blijven snorkelen en de onderwater wereld kan bewonderen. Of het masker goed past kan je met de volgende instructie goed testen.

  • Zet het masker tegen je gezicht zonder de band over je hoofd te schuiven. Het masker moet los op je gezicht zitten.
  • Adem in via je neus en houd je adem in.
  • Het masker zuigt zich nu vast aan je gezicht.

Wanneer je stopt met inademen moet het masker volledig op je gezicht vast blijven zitten. Als dit het geval is, is de pasvorm goed. Wanneer je echter moet blijven inademen om het masker vast te laten zitten dan is het masker te groot. Je dient dan een masker te kiezen met een smallere pasvorm.

Siliconen kwaliteit of PVC

Snorkelmaterialen gemaakt van siliconen zijn weliswaar iets kostbaarder in aanschaf, maar het extra comfort en de betere pasvorm maken dit ruimschoots goed. De goedkopere snorkelsets welke vaak worden aangeboden en zeker ook de kindersets zijn vaak gemaakt van een PVC-achtig materiaal zoals Siliflex. Dit veel stuggere materiaal kan nooit zo goed afsluiten en prettig zitten als een masker van siliconen. Vandaar dat we je aanbevelen om te kiezen voor kwalitatief betere maskers en snorkelsets van echt siliconen. Voor volwassenen hebben we alleen siliconen snorkelmaterialen in ons assortiment. Voor kinderen hebben we enkele PVC-achtige snorkelsets in ons assortiment. Dit is qua prijs een stuk aantrekkelijker, maar dit is gelijk terug te zien in de kwaliteit en comfort. Ook voor uw kinderen bevelen wij de siliconen variant aan. U wilt toch ook dat uw kind optimaal kan genieten van de mooie wereld onderwater, met een prettig masker. Het staat duidelijk vermeld in de omschrijving als het gaat om een PVC-achtig product.

Maskerband

De maskerband is bedoeld om het masker tijdens het snorkelen op je gezicht te houden. Het is belangrijk dat je deze niet te strak aantrekt. Het water drukt tijdens het snorkelen als tegen je masker waardoor deze automatisch vast blijft zitten. Wanneer je de maskerband te strak aantrekt kan deze een afdruk achterlaten en kan er na een tijdje een beknellend gevoel ontstaan. Doordat de standaard maskerband is gemaakt van siliconen kan deze stroef over je hoofd heen gaan. Er bestaat een neopreen maskerband wat een echte aanrader is. Deze maskerband is eenvoudig zelf op je masker te zetten en maakt het op en af zetten van het masker een stuk gemakkelijker. En zo kan je de siliconen maskerband als reserve houden.

Beslaan van het masker

Na aankoop van je masker is deze niet gelijk geschikt voor gebruik. Aan de binnenzijde van de glazen zit nog een restje siliconen welke is achtergebleven na productie. Dit laagje zorgt ervoor dat het masker snel beslaat ook al behandel je deze met spuug voor je gaat snorkelen. Dit laagje siliconen is echter gemakkelijk te verwijderen met afwasmiddel of tandpasta.

  • Bedek de glazen aan de binnenkant van je masker met een drupje afwasmiddel of tandpasta en poets deze in over het hele glas.
  • Blijf het afwasmiddel of tandpasta ongeveer 5 minuten inpoetsen.
  • Spoel het afwasmiddel of tandpasta uit het masker en zorg dat er geen restjes achterblijven.

Je masker is nu klaar voor gebruik. Wanneer je gaat snorkelen moet je elke keer voor je het water inspringt het masker condens vrij maken. Dit doe je door in het masker te spugen en deze spuug over het hele glas te poetsen. Vervolgens spoel je het masker schoon met water. Plaats vervolgens het masker op je gezicht en je bent klaar om te gaan snorkelen. Een andere  oplossing is het gebruik van anti-condens spray welke de spuug vervangt. Dit is hygiënischer en werkt net zo goed.

Brildragers

Voor brildragers bestaan er ook goede oplossingen. Zo bestaan er duikbrillen op sterkte. Voor een aantal type duikbrillen (Tusa en Aqua Lung) kun je speciale lenzen op sterkte bestellen. De lenzen gaan tot behoorlijke sterktes, van -10 tot +8. Een andere mogelijkheid zijn plak lenzen die je in een normaal masker kan plakken.

Snorkel

Een snorkel is een licht gebogen pijp welke zorgt dat je kan blijven ademen wanneer je met je gezicht in het water ligt. Zo kan je lekker lang van de onderwater wereld genieten zonder dat je elke keer boven moet komen om te ademen. Een snorkel hoort aan de linkerzijde van het masker vastgemaakt te worden. Dit komt oorspronkelijk uit de duiksport waar de ademautomaat altijd aan de rechterkant zit. Ook wanneer je niet duikt is het belangrijk om de snorkel links te hangen omdat dit ervoor zorgt dat het mondstuk naar je toe staat. Veel snorkels hebben tegenwoordig een licht gebogen mondstuk welke automatisch de goede kant op wijst, wanneer je de snorkel aan de linkerkant vast maakt. Er zijn veel soorten snorkels te verkrijgen met diverse opties. Om de juiste keus te maken leggen we hieronder de verschillende opties uit.

Waterloosventiel

Bijna elke snorkel heeft tegenwoordig een waterloosventiel. Het waterloosventiel bevind zich aan de onderkant van de snorkel en werkt slechts één kant op, namelijk van binnen naar buiten. Er kan dus enkel water van binnen in de snorkel naar buiten gaan en niet andersom. Wanneer je met je snorkel onderwater duikt dan vult de snorkel zich met water. Het ventiel aan de onderkant maakt het leegblazen van de snorkel een stuk eenvoudiger. Zonder waterloosventiel is het vaak lastig om de snorkel in één ademteug leeg te blazen. Bij veel snorkels is het waterloosventiel wat lager gepositioneerd zodat het water niet langs het mondstuk loopt. Daarnaast kan er gewoon geademd worden door de snorkel ondanks dat er een klein laagje water in de snorkel staat.

Spatwater-bescherming

Veel snorkels beschikken tegenwoordig over een spatwater-bescherming. Door de spatwater-beschermer aan de bovenkant van de snorkel kan er niet meer zo makkelijk water inkomen. Dit is erg handig als je in de zee gaat snorkelen. Wanneer er dan een golf over je heen slaat zal er weinig tot geen water in de snorkel komen. Wanneer je naar beneden duikt zal de snorkel gewoon vollopen zoals elke snorkel. Een snorkel met de spatwater-bescherming ademt net zo gemakkelijk als een snorkel zonder deze bescherming.

Dry-top

Naast spatwater-bescherming zijn er tegenwoordig ook snorkels welke geheel afsluitbaar zijn. Dit is met name handig wanneer je onderwater duikt. Normaal gesproken zal je snorkel vollopen met water wanneer je onderduikt. Met een dry-top gebeurt dit niet. In de dry-top van de snorkel is een flotter gemaakt welke omhoog gaat zo gauw de snorkel onderwater komt. Hierdoor sluit de snorkel af en komt er geen water in. Wanneer je weer bovenwater komt gaat de flotter automatische weer naar beneden en is de bovenzijde van de snorkel weer open. Vervolgens kun je weer normaal ademen door de snorkel en is het niet nodig om deze eerst leeg te blazen want er zit geen water in.

Vinnen

Om ontspannen te kunnen snorkelen zijn vinnen eigenlijk onmisbaar. Daarnaast maken vinnen het snorkelen een stuk veiliger, omdat je op deze manier sneller en gemakkelijker kan zwemmen. Vinnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo bestaan er de gesloten hiel vinnen, ook wel zwembadvinnen genoemd, en de open hiel vinnen.

Gesloten hiel snorkelvinnen

Gesloten hiel vinnen of wel zwembad vinnen zijn goedkoper en goed te gebruiken voor snorkelen. De maatvoering loopt veelal van zeer klein (31-32) tot zeer groot (46-47). Doordat gesloten hiel vinnen zeer maat specifiek zijn is het belangrijk dat de vin goed past. Dit is gelukkig gemakkelijk te controleren. Wanneer je de vin aandoet mag deze niet knellen, daarnaast moet de vin blijven zitten wanneer u gaat staan en de hak omhoog doet. Wanneer de vin van de hak afglijdt is de vin te groot. Wanneer de vin blijft zitten dan zal deze ook tijdens het snorkelen blijven zitten.

Open hiel snorkelvinnen

Open hiel snorkelvinnen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, open aan de achterkant. Hierdoor kan de vin gedragen worden met een schoentje of met blote voeten. Om de open hiel vin op zijn plek te houden is er aan de achterzijde een band gemonteerd welke de voet op de plaatst houdt. Deze band is gemakkelijk af te stellen en dit maakt de pasvorm makkelijker door de ruimere maatvoering. Waar gesloten hiel vinnen geleverd worden voor één specifieke maat zijn open hiel vinnen vaak ruimer in de maat. Ook zijn open hiel vinnen voor kinderen een aanrader. Kinderen groeien snel uit een bepaalde maat en kunnen met de open hielvin langer doen dan met een gesloten hiel versie.

Snorkelkleding

Als je in koud water snorkelt of lang in het water wilt blijven dan is het zeker aan te raden snorkelkleding te dragen. Je kunt zo langer rustig blijven ademhalen en je lijf koelt niet onverantwoord ver af. Daarnaast heb je ook speciale snorkelvesten die het snorkelen aangenaam maken.

Snorkelvest

Een snorkelvest kan je meer plezier geven bij het snorkelen. Je blaast lucht in je snorkelvest waardoor het fungeert als een drijver en zo kan je in alle rust snorkelen zonder snel moe te worden. Snorkelvesten zijn eenvoudig aan te trekken over het hoofd. Snorkelvest is verstelbaar en eenvoudig opblaasbaar middels een opblaaspijpje. Een snorkelvest is voor kinderen aanrader.

Rash Guard

Een Rash Guard beschermt je tijdens het snorkelen tegen de zon (UV-straling). Water reflecteert de zonnestralen erg goed en daardoor verbrand je sneller. Goed insmeren helpt, maar is bij langdurig snorkelen niet afdoende. Een gewoon t-shirt geeft onvoldoende bescherming te gen de zon. Een rashguard biedt een veel betere bescherming en hebben een UPF rating. Rash Guards zijn verkrijgbaar met korte en lange mouwen en is gemaakt van lycra en nylon. De Rash Guard beschermt ook wel tegen kou, maar veel minder dan een shorty of duikpak. Je kunt eventueel ook een Rash Guard dragen onder een shorty of duikpak.

Shorty

Een Shorty beschermt je goed tegen de kou. Een Shorty is een wetsuit met korte mouwen en pijpen. Deze zijn gemaakt van neopreen en varieren van 0,5 mm tot 3 mm dikte. Voor een Shorty is een goede pasvorm belangrijk, zodat je goed beschermt blijft. De shorty moet strak op het lichaam aansluiten. Je hebt speciale kindershorty en voor dames en heren.

Klik hieronder op de afbeelding om direct naar de juiste categorie te gaan.

 

Snorkelset   Snorkelset met vinnen   Snorkelmaskers

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.